Biografia człowieka, który „powinien wykonywać władzę prezydencką lub marszałkowską” - Wolsza, Tadeusz (Dzieje Najnowsze, 2023)
Omawiana książka dotyczy najważniejszego okresu życia Władysława Siła-Nowickiego, prawnika i oficera Wojska Polskiego, który walczył w kampanii polskiej we wrześniu 1939 r. oraz w strukturach Armii Krajowej. Po wojnie podjął współpracę z drugą konspiracją, a od 1948 do 1956 r. był więźniem politycznym.