O znaczeniu fałszywego świadectwa. Przypadek TW „Jakuba” a fikcje operacyjne SB dotyczące tajnych współpracowników - Wicenty, Daniel (Dzieje Najnowsze, 2023)
Autor analizuje przypadek fikcyjnego tajnego współpracownika ps. Jakub, rekonstruując okoliczności rejestracji i wyrejestrowania TW oraz osadzając go na tle innych fikcyjnych działań w Służbie Bezpieczeństwa. Dzięki koncepcji fałszywego świadectwa Robina G. Collingwooda zarysowany zostaje problem fikcji i fałszerstw obecnych w dokumentach operacyjnych SB. W zakończeniu podjęta jest próba syntezy kluczowych problemów dyskursu badawczego skupionego wokół tajnych współpracowników.