Kobiety i ich kariery w aparacie bezpieczeństwa w latach 1944–1956 na przykładzie stanowisk kierowniczych - Dudek, Justyna (Dzieje Najnowsze, 2021)
W badaniach nad komunistycznym aparatem bezpieczeństwa brakuje refleksji nad specyfiką kobiecych karier. Podejmuję ten problem, przyglądając się grupie funkcjonariuszek, które w latach 1944–1956 osiągnęły najwyższe stanowiska w strukturach bezpieki. Pracowały głównie w administracji, pionach gospodarczych i technicznych, natomiast rzadko w operacyjnych.