Setna rocznica rewolucji bolszewickiej w 1917 r. - Kornat, Marek (Dzieje Najnowsze, 2018)
Wielki przewrót w Rosji w roku 1917 przyniósł światu doniosłe konsekwencje. Zapewne nawet w decydujący sposób określił oblicze XX w., bo przecież trudno wyobrazić sobie faszyzm i narodowy socjalizm bez bolszewizmu. Poza tym państwo sowieckie było doniosłym aktorem II wojny światowej (największej z dotychczasowych) i zimnej wojny dwóch supermocarstw, jakie z niej się wyłoniły. Wszystko to sprawia, że nie sposób nie powrócić do wydarzeń sprzed stulecia – nie w rocznicowej konwencji, bowiem my Polacy nie mamy czego czcić – ale w imię lepszego poznania spraw już ogólnie znanych oraz refleksji wokół tych, które nie były zbyt uczęszczane przez historiografię polską.