'Cursus pudorum' jako fundament eklezjalnej praxis w 'Colonia Philippensis': Socjoretoryczna analiza Flp 2,12–30 w świetle modelu Josepha H. Hellermana i współczesnych badań nad Filipianami - Grześkowiak, Adam (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2026)
Artykuł stanowi próbę nowego odczytania parenezy zawartej w Liście do Filipian (2,12–30) poprzez aplikację kategorii pionowej mobilności społecznej (w jej kierunku zstępującym – downward mobility). Paradygmat ten został zaadaptowany do analizy chrystologicznego hymnu z Flp 2,6–11 przez Josepha H. Hellermana jako socjologiczna przeciwwaga dla rzymskiego systemu zaszczytów (cursus honorum). W polskiej biblistyce, zdominowanej przez podejście filologiczno-teologiczne (J. Flis, A. Jankowski), wciąż nieliczne są opracowania, które systemowo łączyłyby chrystologię kenozy z realiami stratyfikacji społecznej rzymskiej kolonii. Pierwsza część artykułu rekonstruuje „rynek honoru” w Filipii, wykorzystując badania nad prawem rzymskim (A.N. Sherwin-White) i niewolnictwem (J.A. Glancy). Wykazano, że dążenie do dignitas stanowiło główną oś konfliktu wewnątrz wspólnoty (κενοδοξία). Część egzegetyczna dowodzi, że sekcja 2,12–30 jest ścisłą operacjonalizacją hymnu (2,6–11). „Sprawowanie zbawienia” (2,12) zinterpretowano jako korporatywny proces demontażu rywalizacji, a metaforę „świecenia jak gwiazdy” (2,15) jako aksjologiczną inwersję imperialnego porządku społecznego. Analiza wątku ofiarniczego (2,17–18) ukazuje śmierć Apostoła nie jako akt hańby, lecz jako liturgiczne dopełnienie daru wspólnoty, co stanowi ostateczny triumf cursus pudorum nad rzymską logiką statusu. Analiza biogramów Tymoteusza i Epafrodyta (2,19–30) ukazuje ich jako „żywe ikony” tego modelu, redefiniujące pojęcie honoru (ἔντιμος) we wczesnym chrześcijaństwie.