Ryszarda ze św. Wiktora "O Ewangeliach" [cz. 1] ('Liber exceptionum', cz. II, ks. XI). Słowo wstępu i przekład - Libowski, Łukasz (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2026)
Artykuł niniejszy poświęcony jest XI księdze II części ważnego, bo dla szkoły św. Wiktora programowego, dzieła Liber exceptionum Ryszarda ze św. Wiktora († 1173). Wraz z księgami XII, XIII i XIV części II Liber exceptionum księga XI tworzy integralną całość, w której pomieścił Ryszard streszczenie tego wszystkiego, o czym opowiadają Ewangelie. W księdze XI omówione zostały: wesele w Kanie Galilejskiej, kazanie na górze, Modlitwa Pańska oraz uzdrowienie trędowatego. Zasadniczą część prezentowanej pracy stanowi polski przekład XI księgi II części Liber exceptionum. Tłumaczenie, opatrzone w zasadzie wyłącznie przypisami identyfikującymi odniesienia biblijne, poprzedzone zostało krótkim słowem wstępnym.