Pasterski wymiar nauczania o grzechu w Enarrationes in Psalmos św. Augustyna - Zagórski, Dariusz (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2025)
Przedmiotem artykułu jest zagadnienie grzechu w homiletycznym dziele św. Augustyna – Enarrationes in Psalmos. Autor opracowania prezentuje przekaz Wielkiego Doktora Kościoła na temat grzechu pierworodnego – winy Adama, który się go dopuścił, a także wpływu tych zdarzeń na całą ludzkość. Ukazuje również nauczanie Augustyna o osobistych grzechach człowieka, podkreślając troskę biskupa Hippony o każdego grzesznika i jego zaangażowanie duszpasterskie w nawrócenie tych, którzy oddają się złu i nieprawości.