Tomasza z Akwinu obrona doktryny czyśćca - Zatwardnicki, Sławomir (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2024)
W artykule wskazano najpierw, że Tomasz z Akwinu prowadził dyskusję w oparciu o wspólnie dzielone z adwersarzem przekonania. Stąd w polemice z chrześcijanami odwoływał się do autorytetu Pisma Świętego, czego przykładem może być argumentacja w De rationibus fidei na rzecz czyśćca adresowana do Greków i Ormian wyznających błędną naukę co do stanu dusz po śmierci. Celem artykułu było po pierwsze ukazanie toku rozumowania na rzecz czyśćca, w tym zwłaszcza sposób, w jaki magister in sacra pagina skorzystał z tekstów natchnionych w swojej argumentacji w dziełku oraz jak teksty biblijne, które odegrały rolę w jego polemice, były przez niego wyjaśniane w komentarzach biblijnych. Po drugie, chodziło również o ukazanie wzajemnego związku między dziewiątym rozdziałem Jak uzasadniać wiarę a komentarzami biblijnymi, oraz określenie, czy argumentacja Doktora anielskiego pozostaje przekonująca bez sięgnięcia po te komentarze. W tym sensie artykuł wpisuje się w nurt tomizmu biblijnego. I po trzecie, zamiarem autora artykułu było również wyłonienie cech charakterystycznych dla Tomaszowej egzegezy, jakie dały o sobie znać w De rationibus fidei.