Ad sensum czy ad verbum? Akwinata wobec trudności tekstualnych w egzegezie biblijnej - Roszak, Piotr (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2024)
Charakterystyczną cechą egzegezy biblijnej Tomasza z Akwinu jest odwoływanie się do wielu wariantów tekstów Pisma Świętego. Wbrew obiegowym opiniom, Akwinata nie opiera się jedynie na jednym tekście (np. Wulgaty), ale zestawia ze sobą różne tłumaczenia i stara się w ten sposób odpowiadać na trudności wynikające z lektury tekstu biblijnego. Czasami jednak nie tyle zestawia kilka możliwych opcji interpretacyjnych, co wprost wybiera najlepszą. Widać w tym u niego staranie, aby dotrzeć nie tyle do odczytania samego brzmienia słów, co do sensu jaki zamierzył autor Pisma. W ten sposób ujawnia się jego rozumienie Objawienia, którego świadectwem jest Pismo Święte. Artykuł przedstawia najpierw podejście Akwinaty do tekstu biblijnego, widoczne w stosowanych przez niego procedurach egzegetycznych, gdy podkreśla braki w tekście lub możliwe inne lektury danego passusu, często sięgając do Ojców Kościoła, zwłaszcza za pośrednictwem Glossy, aby tam szukać wyjaśnień wątpliwości. Następnie zostaną przeanalizowane sytuacje, gdy Akwinata zgłasza różnice tekstualne (obiectio litteralis) i sam ustanawia gradację proponowanych rozwiązań, wskazując tym samym na kryterium ich wyboru