Apocalyptic Motifs in Targum Neofiti 1 in the Context of the Apocalypse of Abraham - Chwiła, Dorota (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2023)
Motywy apokaliptyczne w Targum Neofiti 1 w kontekście Apokalipsy Abrahama Literatura apokaliptyczna rozwijała się w judaizmie jako reakcja na prześladowania i uciski ze strony obcych mocarstw, szczególnie w okresie pomiędzy 200 r. przed Chr. a 135 r. po Chr. Jej głównym celem było przekazanie Bożego objawienia zapowiadającego nadejście zbawienia. Wśród licznych dzieł, które podejmują tę myśl, można wymienić Apokalipsę Abrahama oraz Targum Neofiti 1, będący aramejskim tłumaczeniem Pięcioksięgu. W niniejszym artykule przedstawione zostaną idee apokaliptyczne występujące w obu tekstach, takie jak motyw dwóch światów, sądu, nagrody i kary, życia po śmierci, Mesjasza i aniołów. Analiza porównawcza pozwoli na wyodrębnienie starożytnych tradycji w Targumie Neofiti 1, sięgających okresu powstawania Ewangelii.