What Is “The Word of God” in Sacred Scripture? - Powęska, Michał Filip (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2023)
Jakie „słowo Boże” w Piśmie Świętym? W niniejszym artykule zostaje podjęty problem wzajemnej zależności obecnych w naukach o natchnieniu biblijnym określeń „słowo Boże” oraz „Pismo Święte”, w kontekście wydanego przez Papieską Komisję Biblijną dokumentu pt. „Natchnienie i prawda Pisma Świętego. Słowo, które od Boga pochodzi i mówi o Bogu, aby zbawić świat” z 2014 roku. Po przedstawieniu istotnych cech definicji oraz funkcji Pisma Świętego zostaje wykazane rozumienie słowa Bożego w kontekście Starego i Nowego Testamentu. Ostatecznie zostaje podjęta próba udzielenia odpowiedzi na pytanie w jakich okolicznościach właściwe jest postawienie znaku równości między wspomnianymi wyżej terminami.