Znalezienie wspólnego gruntu. Relacja człowieka z naturą. Studium porównawcze myśli św. Tomasza z Akwinu i etyki środowiskowej - Ramírez Téllez, Alberto Rene; Toro , Carlos Mario; Triana Domínguez, Fredy Camilo (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2023)
Problemy środowiska naturalnego i odpowiedzialność człowieka w korzystaniu z jego zasobów oraz zrównoważony rozwój stają się coraz bardziej istotne i naglące ze względu na szybki proces industrializacji i urbanizacji oraz wzrost populacji na świecie. Brak odpowiedniego planowania osłabia wpływ na środowisko naturalne, prowadząc do wyczerpania zasobów i degradację przyrody, generując nierówności społeczne i ekonomiczne. W tym kontekście ludzkość musi radzić sobie z licznymi zobowiązaniami podejmowanymi w celu sprawiedliwego podziału zasobów i możliwości. Myśl Tomasza z Akwinu, wyrażona w jego doktrynie jak również analiza jego tekstów dokonana przez współczesnych myślicieli proponuje zasady etyczne, które wynikają z samego świata naturalnego i kierują ludzkie zachowanie na osiągnięcia dobra wspólnego, mające istotne znaczenie dla etyki środowiskowej. Pogląd, że świat naturalny istnieje dla dobra wszystkich ludzi i że człowiek ponosi odpowiedzialność za jego użytkowanie w sposób sprzyjający dobru wspólnemu pozostaje aktualną i cenną perspektywą w obecnych dyskusjach dotyczących odpowiedzialności ekologicznej.