“Pleasing to the eye”: The problem of physical beauty and beautification in the theology of Chrysostom - Mavropoulos, Angelos (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2023)
„Miłe dla oka”: zagadnienie piękna fizycznego i upiększania w teologii Chryzostoma „Miły dla oka” (Rdz 3,6) – tak Księga Rodzaju opisuje zakazany owoc, gdy Adam i Ewa próbowali przeprosić za jego zjedzenie, ponieważ od czasów pierwszych ludzi piękno, czyli to, co jest „miłe dla oka”, było podziwiane. Już od czasów pierwotnego Kościoła, Ojcowie Kościoła stykali się z problemem piękna, gdyż chociaż ciało ludzkie było uznawane za bezsprzecznie piękne, to kwestia właściwego stosunku do niego wydawała się dla nich szczególnie ważna. Jednym z tych Ojców był najbardziej płodny myśliciel i pisarz wschodniochrześcijański, św. Jan Chryzostom. Chryzostom, czerpiąc głównie z Biblii, zauważył, że piękno ciała ludzkiego, należy doceniać, a nawet wychwalać. Jednak paradoksalnie można by powiedzieć, że fizyczne upiększanie było moralnie potępiane. Jak to więc możliwe, że pożąda się piękna ciała, a potępia się jego upiększanie? Właśnie temu problemowi poświęcony jest niniejszy tekst.