Mistagogia liturgiczna biskupa Jana Bernarda Szlagi. Aspekt biblijny - Megger, Andrzej (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2023)
Artykuł podejmuje problematykę mistagogii liturgicznej w nauczaniu biskupa Jana Bernarda Szlagi. Mistagogia jest wprowadzaniem uczestników liturgii w sprawowane misterium oraz procesem formacji życia chrześcijańskiego opartym na doświadczeniu przemieniającej skuteczności zbawczego dzieła Jezusa Chrystusa. W ujęciu Benedykta XVI tworzą ją trzy elementy: objaśnienie obrzędów w perspektywie historiozbawczej, wprowadzenie w znaczenie znaków zawartych w świętych czynnościach oraz powiązanie znaczenia obrzędów z życiem chrześcijańskim. Przeprowadzona w artykule analiza nauczania biskupa Szlagi na temat Eucharystii pozwala na zakwalifikowanie go jako nauczanie mistagogiczne. Charakterystyczną jego cechą jest stosowanie typologii biblijnej oraz języka ikonicznego na każdym etapie wyjaśniania istoty liturgii.