Approaches to the Contradictions in Kohelet - Kohn, Eli (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2021)
Podejście do sprzeczności w Księdze Koheleta Sprzeczności w Księdze Koheleta od wieków niepokoiły komentatorów. Ten esej przedstawia kilka sposobów zrozumienia sprzeczności w Księdze Koheleta. Po omówieniu słabości każdego z tych podejść wysuwam sugestię, że Księga ma jednolitą strukturę i właściwą jej logikę. Filologiczna i literacka analiza Księgi, oparta na tradycyjnych źródłach żydowskich, potwierdza ten pogląd. [W artykule wykorzystano nieopublikowaną pracę magisterską autora pt. „Kohelet a Living Dialogue”]