Pobyt św. Jana Apostoła na Patmos według apokryfu „Dzieje Jana pióra Prochora” a freski w narteksie zewnętrznym Monastyru św. Jana Teologa w Chorze na Patmos - Berus, Justyn Krzysztof (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2021)
Zewnętrzny narteks monastyru św. Jana Teologa na Patmos został ozdobiony różnymi freskami z Pisma Świętego i tradycji prawosławnej. Wśród nich znajduje się 10 fresków ukazujących życie Jana zgodnie z tekstem Dzieje Jana pióra Prochora. Freski powstały w XVIII w. Artykuł opisuje trzy freski ukazujące pobyt Jana na wyspie. Podkreślono ich zgodność ze sposobem ilustrowania stosowanym w kościele prawosławnym. Zwrócono uwagę na oddziaływanie tekstu apokryfu jako swoistego źródła do ich powstania. Główną ideą, którą mają ukazywać, jest zaznaczenie ciągłości obecności chrześcijaństwa na wyspie poprzez monastyr i szczególne, wybrane sposoby życia na wzór św. Jana poprzez życie mnisze. Mają być one również zachętą dla mnichów, że warto iść drogą powołania monastycznego.