La "mano" di Luca nella parabola del fariseo e del pubblicano (Luca 18,9–14) - Blajer, Piotr (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2021)
"Ręka" w przypowieści o faryzeuszu i celniku (Łk 18,9–14) w Ewangelii według św. Łukasza Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy Łk 18,9–14 przedstawia oryginalną tradycję sięgającą nauczania Jezusa, czy też fragment ten jest w całości dziełem trzeciego ewangelisty. Ponieważ przypowieść nie znajduje się w innych ewangeliach synoptycznych, które można porównać z tekstem św Łukasza, autor podchodzi do zagadnienia, najpierw studiując język przypowieści, a następnie omawiając możliwy kontekst, w którym przypowieść mogłaby zostać wypowiedziana. Następnie analizuje inne ewangelie synoptyczne, aby zobaczyć, czy istnieje podobna nauka, nawet jeśli nie ma bezpośredniego, równoległego fragmentu. Chociaż żaden z tych elementów rozważanych osobno nie jest wystarczający do ustalenia pochodzenia przypowieści, razem wzięte dostarczają przekonującego dowodu, że mogła ona mieć swój początek w nauce Jezusa.