Status quaestionis badań dotyczących trzech Vitae Sanctorum Patrum Eremitarum napisanych przez św. Hieronima - Degórski, Bazyli (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2021)
Artykuł przedstawia status quaestionis badań naukowych dotyczących trzech Vitae Sanctorum Patrum Eremitarum św. Hieronima: Vita S. Pauli Primi Eremitae, Monachi Thebaei; Vita S. Hilarionis; oraz Vita S. Malchi, monachi captivi. Te Hieronimowe dzieła są wspaniałymi przykładami rodzącej się hagiografii monastycznej i jako takie uzupełniają piśmiennictwo monastyczne zapoczątkowane przez św. Atanazego Wielkiego. Przesłanie w nich zawarte jest wielce cenne, jeśli chodzi o najstarszy monastycyzm chrześcijański jako taki, a szczególnie o starożytny monastycyzm na Zachodzie. Dzieła te stanowią prawdziwą kopalnię (nie do końca jeszcze odpowiednio wykorzystaną i przebadaną), by właściwie zrozumieć najstarszy monastycyzm chrześcijański.