Człowiek w Expositio Evangelii secundum Lucam św. Ambrożego z Mediolanu - Zagórski, Dariusz (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2020)
Nadrzędnym celem wykładu Ambrożego jest wskazanie odbiorcy właściwych środków do osiągnięcia podstawowego celu – zbawienia. Biskup Mediolanu, uświadamiając wiernym ich obecną kondycję, dokłada wszelkich starań, by ułatwić im postęp na drodze wewnętrznego rozwoju. Czyni to piętnując grzechy, przestrzegając przed działaniem szatana, ale przede wszystkim wykorzystuje każdą sposobność, aby z tekstu ewangelicznego wyciągnąć praktyczne wnioski dla dobrego życia chrześcijańskiego, to jest takiego, które po odrzuceniu grzechu, dążyłoby do głębokiego poznania Boga i prawdziwego rozmiłowania się w Nim.