The Theological Message of the Fourth Servant Song (Isa 52:13–53:12) in Light of Its Structure - Pikor, Wojciech (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2019)
Orędzie teologiczne czwartej pieśni o Słudze Pańskim (Iz 52,13–53,12) w świetle jej struktury Autor podejmuje się zbadania struktury Iz 52,13–53,12 na podstawie metodologii semickiej i biblijnej retoryki wypracowanej przez Rolanda Meynet. Po zaprezentowaniu dotychczasowych propozycji strukturyzacji czwartej pieśni o Słudze Pańskim, również tej pochodzącej od Meynet, i ich ocenie, następuje analiza retoryczna pieśni w jej całości i poszczególnych jednostkach retorycznych. Na bazie analizy relacji retorycznej pomiędzy poszczególnymi częściami tworzącymi pieśń zostaje ukazane jej przesłanie teologiczne, w którego centrum jest soteriologiczna wizja cierpienia i śmierci, stanowiąca novum wewnątrz Starego Testamentu.