“The Name of YHWH Comes from Afar” (Isa 30:27) in the Light of Rhetorical Analysis of Isa 30:27–33: an Attempt at Identification - Sobierajski, Bartłomiej (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2019)
Próba identyfikacji „imienia JHWH, które przybywa z daleka” (Iz 30,27), w świetle analizy retorycznej Iz 30,27-33 Celem niniejszego artykułu jest wyjaśnienie znaczenia otwierającej proroctwo Iz 30,27-33 frazy: הִנֵּה שֵׁם־יְהוָה בָּא מִמֶּרְחָק. Trudności interpretacyjne związane są przede wszystkim z występującym tu rzeczownikiem שֵׁם oraz okolicznikiem miejsca מִמֶּרְחָק. Artykuł przedstawia dotychczasowe próby rozumienia całego wyrażenia, a następnie proponuje jego nowe odczytanie, które jednoznacznie wiąże „imię JHWH” z imperium asyryjskim. Taka identyfikacja wynika zarówno z egzegezy wspomnianego zdania, analizy kontekstu proroctwa, a także jest poparta przez najnowsze osiągnięcia hebrajskiej retoryki biblijnej. Naświetlone w tym duchu przesłanie proroctwa odsłania postać Izajasza jako przenikliwego i uważnego obserwatora politycznych wydarzeń, a jednocześnie wysokiej klasy teologa wrażliwego na subtelność Bożego orędzia. Proroctwo Iz 30,27-33, będące częścią najbardziej dojrzałych wypowiedzi proroka z ostatniego etapu jego działalności (705-701 przed Chr.), wpisuje się zatem w ducha tychże wyroczni, w których niedopowiedzenia i dwuznaczne sformułowania odgrywają rolę zasadniczą.