Sexuality/ Sexual Purity and Belonging to the 144,000 “Redeemed from the Earth and Purchased from among Mankind” in Light of Rev 14:1–5 - Żywica, Zdzisław (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2019)
Płciowość i czystość seksualna a przynależność do grona 144 000 wykupionych z ziemi i spośród ludzi w świetle Ap 14,1-5 Autor analizuje tekst Ap 14,1-5 by dać odpowiedź na następujące pytania: Czy płeć i czystość seksualna bezwzględnie warunkują przynależność do grona 144 000 osób zgromadzonych na „górze Syjon”? Jeśli tak, to czy do grona „wykupionych” należą jedynie mężczyźni będący dziewicami ubogaconymi pozostałymi dwoma przymiotami, czy też mężczyźni dziewice wraz z tymi, którzy, choć nie są dziewicami, to jednak wiernie naśladują Baranka oraz zawsze mówią prawdę? Jeśli zaś nie, to czy w gronie „wykupionych” są również niewiasty charakteryzujące się tymi samymi atrybutami co mężczyźni?