“Like the Angels in Heaven” (Mark 12:25). The Significance of Comparison and the Celibacy of the Resurrected - Malina, Artur (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2019)
„Jak aniołowie w niebiosach” (Mk 12,25). Znaczenie porównania a bezżenność zmartwychwstałych Przedmiotem studium jest znaczenie porównanie zmartwychwstałych do aniołów. Wielu komentatorów identyfikuje stan bezżenności jako ich cechę wspólną. Wyjaśnienie to opiera się na niektórych tekstach apokaliptyki żydowskiej wskazywanych jako paralelne do odpowiedzi Jezusa. Interpretacja ta niedokładnie oddaje znaczenie spójnika „ale” (ἀλλά), który łączy zdanie przedstawiające zmartwychwstałych jako bezżennych ze zdaniem zawierającym to porównanie. Zdanie wprowadzone przez ten spójnik nie uszczegóławia ani nie wyjaśnia zapowiedzi o bezżenności. Jego treścią jest bowiem obietnica przebywania zmartwychwstałych razem z Bogiem na podobieństwo aniołów, którzy są w niebiosach.