Still a Neglected Ending: The Grace Benediction of Ephesians 6:24 within the Letter Closing of Ephesians - Sherwood, Aaron (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2018)
Wciąż pomijane zakończenie: Błogosławieństwo z Listu do Efezjan 6:24 w zakończeniu Listu Stosując model J. Weima dotyczący formuł końcowych listów św. Pawła w odniesieniu do zakończenia Listu do Efezjan, autor artykułu zauważa, że występujące na końcu błogosławieństwo upraszające łaskę (6,24) odzwierciedla główne zagadnienia zasadniczej części listu. Owo błogosławieństwo jest wprawdzie typowym elementem zakończenia listu Pawłowego, ale zostało sformułowane przy użyciu nietypowych elementów. Wszystko po to, by pośrednio – choć tym dosadniej – zmotywować odbiorców, dając im do zrozumienia, że oni faktycznie mogą żyć jako Chrystocentryczny Lud Boży, jeśli tylko przyjmą nauczanie Pawła.