“Be Strong in the Lord” (Eph 6:10). The Role of the Virtue of Fortitude in Christian Life in the Light of the Commentary on the Epistle to the Ephesians by St. Thomas Aquinas - Mróz, Mirosław (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2018)
„Bądźcie mocni w Panu” (Ef 6,10). Rola cnoty męstwa w życiu chrześcijańskim w świetle komentarza św. Tomasza z Akwinu do Listu św. Pawła do Efezjan Artykuł podchodzi do zagadnienia cnoty męstwa całościowo, od strony teologicznej. W tym celu wykorzystuje Komentarz św. Tomasza z Akwinu do Listu św. Pawła do Efezjan, aby zbadać znaczenie wpływu łaski na kształtujące się pod jej wpływem ludzką zdolność pokonywania trudności w dążeniu do dobra. Łaska Ducha Świętego dana wierzącym w Chrystusa działa wewnątrz psychiki człowieka, bazuje na naturze, ale ją oczyszcza i podnosi na nowy nadprzyrodzony poziom. Chrześcijanin otrzymuje pełne zrozumienie ostatecznego celu i nowego sposobu działania. Męstwo chrześcijańskie nie jest już tyle własnym wysiłkiem, ile wejściem w dynamizm tajemnicy mocy Chrystusa, oddaniem siebie w ufności (fiducia) jego sile, jego strategii i taktyce. Dlatego chrześcijanin przyjmuje „zbroję Bożą” (armatura Dei) od Chrystusa, tak aby mógł wytrwać, mierząc się z „mocami ciemności” (Ef 6,11,13–17). Walczy bowiem nie tylko przeciw „ciału i krwi”, lecz także przeciwko „zwierzchnościom i władzom” (Ef 6,12). Inwestytura i włożenie „zbroi Bożej” dokonuje się poprzez otrzymanie łaski Ducha Świętego, przede wszystkim w sakramencie bierzmowania (sacramentum conformationis). Chrześcijanin zostaje obdarowany dobrodziejstwami, szczególnie wyboru (beneficium electionis) i przeznaczenia (beneficium praedestinationis) w przestrzeni Kościoła, czyli wspólnoty wierzących, wobec których składa świadectwo wiary i miłości. Duchowa walka dokonuje się przeciwko zasadzkom diabła (insidia Diaboli), duchom gnuśności (spiritualia nequitiae), działającym w świecie oraz wśród innych ludzi, którzy stoją po stronie zła i grzechu. „Wzmacniać się w Panu i w potędze Jego siły” (confortamini in Domino et in potentia virtutis eius) oznacza być silnym i gotowym do obrony stając po stronie Boga. Męstwo Chrystusa wypływa z Jego przejścia przez misterium męki, śmierci i zmartwychwstania w mocy miłości. Męstwo chrześcijanina jest owocem przystąpienia do Chrystusa, włączenia się w Jego misterium, i trwania we wspólnocie Kościoła, która je autentycznie przekazuje. Komentarz Akwinaty podkreśla, że moc łaski Ducha Świętego jest znamieniem uczestnictwa i upodobnienia się do Jezusa Chrystusa w służbie Kościołowi i Ewangelii.