The Men Redeemed or Unredeemed? Interpretations of Rom 7:14‒25 in Aquinas’s Super Epistolam B. Pauli ad Romanos lectura and in Contemporary Exegesis - Goniszewski, Piotr (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2018)
Ludzie odkupieni czy nieodkupieni? Interpretacje Rz 7,14–25 w Komentarzu do Listu do Rzymian Tomasza z Akwinu oraz we współczesnych komentarzach biblijnych Celem tego artykułu jest analiza perykopy Rz 7,14–25, a szczególnie problem rozumienia retorycznego „ja” w Komentarzu do Listu do Rzymian Tomasza z Akwinu oraz w przykładowych, XX-wiecznych komentarzach biblijnych. W pierwszej części artykułu koncentrujemy się na tekście Akwinaty i jego interpretacji Rz 7,14–25. Rozważania egzegetyczne obracają się wokół właściwego odczytania funkcji zaimka osobowego „ja” w ujęciu Tomasza. Druga część poświęcona jest dwóm, wybranym i współczesnym komentatorom do Rz 7,14–25. Pierwszym z nich jest przedstawiciel filozoficznego albo nawet anty-filozoficznego podejścia do Listu do Rzymian, czyli Karl Barth, autor jednego z najważniejszych dzieł XX-wiecznej teologii Römerbrief. Z kolei drugim jest Douglas J. Moo, przedstawiciel typowego dla współczesnej egzegezy stylu komentowania Listu do Rzymian, bazującego na metodzie historyczno-krytycznej. <!--[if gte mso 9]> 800x600 <![endif]--><!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE <![endif]--><!--[if gte mso 9]> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <![endif]-->