Pieśń Mojżesza i Baranka. Znaczenie muzyki wokalnej, instrumentalnej i tańca w tekście biblijnym na podstawie Ap 15,2-4 – studium egzegetyczno-teologiczne. - Bergel, Łukasz (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2018)
Muzyka towarzyszy wielu wydarzeniom opisanym w Biblii. Protagoniści wyrażają za jej pomocą radość, dziękczynienie, uwielbienie, a także ból i rozpacz. Jak pokazuje cała historia biblijna, a w szczególności tekst Apokalipsy, jakość i ukierunkowanie muzyki wyraża relację, w jakiej człowiek znajduje się wobec Boga. Poprzez studium synchroniczne oraz egzegezę, autor stara się przedstawić wspomnianą zależność muzyki i wiary w Boga. W ten sposób odpowiadając na pytanie o znaczenie wzmianek muzycznych w Biblii.