The Theological and Pastoral Purposes of Aquinas’s Biblical Commentaries - Sirilla, Michael G. (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2017)
Teologiczne i pastoralne cele komentarzy biblijnych Akwinaty Artykuł analizuje, w jaki sposób bogaty dorobek teologiczny św. Tomasza z Akwinu jest wykorzystywany w jego praktyce kaznodziejskiej jako XIII-wiecznego “magister in sacra pagina”. Jego egzegetyczne podejście wyraża się w ostrożnym “divisio textus”, aby dotrzeć do dosłownego i doktrynalnego sensu danego tekstu biblijnego. Ambiwalentne interpretacje trudnych tekstów są dialektycznie analizowane za pomocą krótkich, logicznych dysput odkrywających bogactwo tekstu. Owoce tej pracy były niejako zbierane w kazaniu średniowiecznego mistrza ukierunkowanym na nawrócenie i doskonalenie dusz. Trzy obowiązki średniowiecznego mistrza wyrażone w statutach Uniwersytetu Paryskiego – nauczanie, prowadzenie dysput oraz kaznodziejstwo – wskazują na zadania średniowiecznego teologa, zakorzeniając go w objawionym Słowie Boga i wymagając od niego troski o dusze swoich studentów i kolegów wyrażane w głoszenie sensu i praktycznych implikacji sacra doctrina. W artykule przeanalizowano także źródła historyczne dotyczące wspomnianych trzech obowiązków takie jak “lectio divina” przeprowadzana poza klasztorami, w publicznej sferze akademii w największych miastach Europy. Ten model eklezjalnej i pastoralnie ukierunkowanej teologii biblijnej może stanowić również wzór dla współczesnej jej kontynuatorki.