The literal sense and the spiritual understanding of Scripture according to St. Thomas Aquinas - Manresa Lamarca, Ignacio M. (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2017)
Sens dosłowny i sens duchowy rozumienia Pisma Świętego według św. Tomasza z Akwinu We współczesnej hermeneutyce biblijnej istnieje zamieszanie dotyczące tego, czym jest dosłowny i duchowy sens. Z tego zamieszania wynika to, że interpretatorzy nie wiedzą, jaki jest sens, który mają osiągnąć i jaki jest dystans między tym, co Biblia znaczyła, kiedy była napisana i co teraz znaczy w Kościele. Św. Tomasz podaje jasną doktrynę o tym, czym jest sens dosłowny i duchowy, która może wyjaśnić to zamieszanie i uniknąć jego negatywnych skutków dla egzegezy. Z tej doktryny wynika, że sens dosłowny jest tym, który zamierzał sam autor, duchowy zaś jest tym, co uznaje interpretator, aby ubogacić dosłowny sens Nowego Testamentu. Jest to klucz, który poszerza znaczenie objawienia i Pisma Świętego.