Hermeneutics of “Revealed Morality” in the Document of the Pontifical Biblical Commission, “The Bible and Morality: Biblical Roots of Christian Conduct” - De Virgilio, Giuseppe (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2017)
Hermeneutyka “Moralności objawionej” w dokumencie Papieskiej Komisji Biblijnej “Biblia a moralność. Biblijne korzenie postępowania moralnego” Celem niniejszego artykułu jest krytyczna analiza dokumentu Papieskiej Komisji Biblijnej: „Biblia a moralność. Biblijne korzenie postepowania moralnego” i w szczególności hermeneutyczna refleksja nad „moralnością objawioną”. Natura rozważań nad dokumentem jest przede wszytskim heremeneutyczna, poczynając od kluczowego konceptu, nazwanego „moralnością objawieniową”. Artkuł jest podzielony na dwie częsci, poprzedzony krótką kontekstualizacją. W części pierwszej jest zaprezentowana anliaza dokumentu, a w sposób szczególny najważaniejsze punkty nad biblijną i moralną refleksją. Część druga konecntruje się na hermeneutyce dokumentu i rozwoju tezy, że przesłanie dokumentu może ofiarować wkład w dialog między biblistyką i teologią moralną.