Thomas Aquinas and the Priesthood of all the Believers: Aquinas’ Commentary on the Epistle to the Hebrews - Ryan, Fáinche (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2017)
Tomasz z Akwinu i kapłaństwo wszystkich wierzących: Komentarz Akwinaty do Listu do Hebrajczyków Komentarz św. Tomasza z Akwinu do Listu do Hebrajczyków wyjasnia teologiczne zrozumienie kapłaństwa Chrystusa, który jest jedynym “prawdziwym kapłanem”. W jaki sposób Chrystus, jako człowiek jest kapłanem. Jednym z kluczowych spostrzeżeń komentarza jest spojrzenie Akwinaty dotyczące arcykapłaństwa Chrystusa i kapłaństwa Mistycznego Ciała, którym jest Kościół. Przekaz Akwinaty jest jasny: wszyscy ochrzczeni mają udział w kapłaństwie Chrystusa, wszyscy są opieczętowani Duchem Świętym. Kościelne implikacje tej antropologii wciąż oczekują na pełną realizację.