Jezus jako gość w świetle ewangelii kanonicznych - Szymik, Stefan (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2016)
Artykuł ukazuje obraz Jezusa jako gościa w świetle licznych tekstów kanonicznych Ewangelii. Jezus pokazuje isę jako gość, który jest przyjmowany w gościnę przez faryzeuszy (Łk 7,36–50; 11,37–54; 14,1–24), przez celników i grzeszników (Mk 2,13–17; 14,3–9; por. Łk 19,1–10) oraz przez swoich uczniów i przyjaciół (Mk 1,29–31; Łk 10,38–42; J 2,1–11; 11,1–3; 12,1–8). Autor artykułu dokonuje przeglądu greckiej terminologii gościnności jak i historycznej ewaluacji ewangelijnych historii. W sposób szczególny jest to widoczne w Ewangelii według św. Łukasza, w której Jezus ukazuje się jako gość i odwiedzający. Ludzie, którzy przyjmowali Jezusa do swoich domów byli odbiorcami Jego nauki o Królestwie Bożym i zasadach nowego życia. Według autora Jezusa jako gość jest równocześnie gospodarzem uczącym wszystkich, którzy są przy stole. Jest gościem i gospodarzem, przyjacielem i Bogiem.