Obraz „człowieka duchowego” na podstawie „Homilii na List św. Pawła do Rzymian” św. Jana Chryzostoma - Rybak, Paweł (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2016)
Jan Chryzostom komentując „List do Rzymian”, wiele uwagi poświęca zagadnieniom dotyczącym wiary. Niniejszy artykuł jest próbą ukazania głównych przejawów życia chrześcijańskiego. Kaznodzieja podkreśla ważną rolę Ducha Świętego w procesie kształtowania życia duchowego. Duch, już w momencie chrztu, obdarza osobę wieloma darami. Jednak aby przyniosły one zamierzony owoc, konieczna jest współpraca człowieka z łaską. Artykuł ukazuje również, co w opinii Chryzostoma znaczy żyć „według Ducha i według ciała” (por. Rz 8,8–15). Życie według ciała przejawia się skłonnością ku przyziemnym wartościom takim jak: nadmierne bogactwo, nieczystość, nadużywanie alkoholu i jedzenia. Życie według Ducha oznacza egzystencję w prawdziwej radości i pokoju. Ważnym wyznacznikiem życia duchowego jest miłość Boga i bliźniego. W niniejszym opracowaniu znajdują się również liczne opisy dotyczące dynamiki życia wewnętrznego.