The Structure, Meaning, and Function of Josh 2 from an Aural Critical Perspective - Béré, Paul (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2016)
Struktura, znaczenie i funkcja Joz 2 ze słuchowo krytycznej perspektywy Historia Rachab i szpiegów w Księdze Jozuego wygenerowała wiele badań. Wiele pytań pozostaje bez odpowiedz albo są niezadowalająco rozwiązane. Co sprawia, że jej elementy łączą się w jedno? Jak to działa wewnątrz księgi? Oto niektóre pytania skierowane w tym krótkim studium Joz 2. Artykuł ma na celu pokazać, że „słuchowo krytyczny” odbiór narracji wyjaśnia jeszcze bardziej ten rozdział w jego znaczeniu i funkcji. Rzeczywiście przedstawia swoim słuchaczom trzy kręgi zorganizowane wokół trzech głównych bohaterów (Jozuego, króla Jerycha i Rachab) jako liderów społeczności. Rola Rachab dostarcza zasadę, aby stanąć po stronie ludu YHWH. Tak więc Joz 2 służy jako uzasadnienie dla przebiegu działań w kolejnych epizodach.