Księga Apokalipsy jako superna contemplatio w "Complexiones in Apocalypsin" Kasjodora - Kieling, Michał (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2012)
Complexiones in Apocalypsin Kasjodora to w zasadzie zwięzłe streszczenie Księgi Apokalipsy. W egzegetycznej interpretacji starożytny egzegeta pozostaje pod wpływem wcześniejszych autorów, przede wszystkim Tykoniusza, na którego dzieło powołuje się w dwukrotnie. W Complexiones można znaleźć również wpływ Augustyna, który odszedł od dosłownej interpretacji „tysiącletniego królestwa”. Kasjodor daleki jest od dosłownego rozumienia liczb występujących w Księdze Apokalipsy, wyjaśniając je za pomocą alegorycznej interpretacji. Zastosowanie figur retorycznych w interpretacji tej księgi zasługuje na uwagę i stanowi własny wkład w rozwój egzegezy. W dziele Kasjodora nie znajduje się elementów historiozoficznych, lecz autor koncentruje się na alegorycznym wyjaśnieniu. Założyciel Vivarium preferuje egzegezę numerologiczną, która odnosi się do Chrystusa i Kościoła. Celem jego dzieła jest – jak sam napisze- oglądania rzeczy niebiańskich i zachęta do medytacji tekstu Apokalipsy, w której znajduje się zapowiedź rzeczy przyszłych i ostatecznych. Świadomość stanięcia przed trybunałem Chrystusa i nagroda wieczności stanowią dla naszego autora motyw przewodni. Dzieło Kasjodora można określić mianem zachęty do zgłębiania spraw ostatecznych, w którym ukazana jest wizja życia wiecznego i szczęśliwości przebywania z Bogiem. Sformułowanie superna contemplatio, które Kasjodor odnosi do Księgi Apokalipsy wyraża więc pragnienie nieba i perspektywę radości wiecznej.