Alcuni aspetti teologici dell’Apocalisse in Vittorino di Petovio - Paczkowski, Mieczysław (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2012)
Analizowanie przesłania Apokalipsy kanonicznej zawsze bardzo inspirujące. Artykuł stara się przybliżyć teologiczną interpretację tej księgi, którą prezentuje Wiktoryn z Petowium (III-IV wiek). To jemu zawdzięczamy pierwszy komentarz do ostatniej księgi NT. Autor należał bez wątpienie do zwolenników tradycyjnych schematów milenarystycznych, chociaż potrafił wykorzystać różnorodność apokaliptycznej i teologicznej tematyki księgi Objawienia. Wiktoryn wskazuje, że ostatnia księga Biblii to użyteczne źródło przenośni i opisów rzucających światło na kwestie teologiczne. To przekonanie daje się zauważyć w różnych częściach jego komentarza. Wiktoryn pozostaje wierny tradycji interpretacyjnej Apokalipsy, jak również stosuje umiarkowaną alegorię.