Jezioro siarki i ognia w Księdze Apokalipsy św. Jana - Karczewski, Marek (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2012)
Jezioro ognia i siarki jest symbolem, który zaskakuje głębią teologicznej treści. Nawiązując do radykalnej odmiany losu Sodomy i Gomory oraz do innych tekstów biblijnych i pozabiblijnych zachowuje daleko idącą oryginalność. W jeziorze tym, znaku zasłużonej kary, znajdują się przeciwnicy Boga i Baranka, którzy nie weszli do nowej Jerozolimy. Wobec pełni życia, która jest udziałem zbawionych, jezioro jawi się jako miejsce pozbawione nadziei, bez żadnej możliwości odmiany losu. Jezioro siarki i ognia jest także symbolem cierpienia, a właściwie udręki obejmującej całego potępionego. Ma ona także wymiar psychiczny, jest efektem świadomości poniesionej klęski, dokonanych złych wyborów, bezmyślnie odrzuconej szansy. Obraz jeziora potępionych poraża beznadzieją. Dla odbiorców Ap stanowi przestrogę, uświadamia, że walka szatana z Bogiem dzieje się naprawdę. Obmycie szat i wierność Barankowi prowadzi nie tyle do dobrego samopoczucia i komfortu moralnego. Jest szansą na udział w nieograniczonym, wiecznym życiu.