Praktyka postu w nauczaniu Ambrożego z Mediolanu do katechumenów w świetle traktatu ’O Eliaszu i poście’ - Grzywa, Anna (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2026)
Artykuł podejmuje zagadnienie praktyki postu i wstrzemięźliwości w nauczaniu Ambrożego z Mediolanu, skierowanym w sposób szczególny do kandydatów przygotowujących się do chrztu. Katechumenat, rozumiany jako droga stopniowego wprowadzania w życie chrześcijańskie, opierał się na trzech elementach: słuchaniu słowa Bożego podczas katechez, uczestnictwie w rytach i celebracjach oraz praktykach ascetyczno-pokutnych. W konsekwencji tych działań miała nastąpić przemiana życia i pełne włączenie kandydatów do wspólnoty Kościoła. Artykuł stanowi próbę odczytania traktatu Ambrożego, O Eliaszu i poście w kluczu katechumenalnym, w kontekście przygotowań przedchrzcielnych, w których ważne miejsce stanowiły również praktyki ascetyczne. Post i wstrzemięźliwy tryb życia w tym ujęciu interpretowane są nie tylko jako zewnętrzne formy dyscypliny, ale także jako środki prowadzące do przemiany życia, co wpisuje się w pedagogię procesu przedchrzcielnych przygotowań.