Sin, Immortality and Genesis 6:1–4 - O’Hara, Neil (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2025)
Grzech, nieśmiertelność i Księga Rodzaju 6:1–4 Incydent opisany w Gen 6,1–4 okazał się dla egzegetów intrygującą i niepokojącą zagadką. Sprzeciwię się tu dwóm szerokim strategiom wyjaśniającym. Po pierwsze, Gen 6,1–4 to opowieść typu Schuld und Strafe, czyli o grzechu i karze. Po drugie, incydent ten stanowi przyczynę potopu. Dojdę do wniosku, że Gen 6,1–4 nie jest opowieścią o grzechu i karze. Jest to raczej opowieść o śmierci, a dokładniej o zatrzymaniu szansy na ludzką nieśmiertelność.