Jak rozumieć „historyczność” biblijnego Daniela? Różne kierunki wyjaśniania orędzia Księgi Daniela - Parchem, Marek (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2025)
Przedmiotem artykułu jest kwestia historyczności postaci Daniela, który jest głównym bohaterem księgi biblijnej noszącej jego imię. Pytanie o to, czy Daniel jest postacią historyczną, czy tylko literacką, jest ważne z tego powodu, że ma wpływ na egzegezę tekstu Księgi Daniela. Najpierw autor wskaże powody, na podstawie których podważa się historyczność Daniela, a następnie przedstawi różne podejścia w interpretacji treści Księgi Daniela.