Head between the Knees: Reinterpreting Elijah’s Gesture in 1 Kings 18:42 as an Expression of Crisis - Iwański, Dariusz (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2025)
Twarz między kolanami. Nowa interpretacja gestu Eliasza z 1 Księgi Królewskiej 18,42 jako wyraz kryzysu Niniejszy artykuł przedstawia nowe spojrzenie na powszechnie przyjętą interpretację gestu Eliasza z 1 Księgi Królewskiej 18,42. Tradycyjna egzegeza zazwyczaj postrzega pozycję proroka, który „położył twarz między kolanami” jako dowód intensywnej modlitwy. Interpretacja ta utrzymuje się pomimo ograniczonego wsparcia w tekście. Chociaż niektóre aspekty tego gestu zostały pokrótce zbadane w niedawnym badaniu interdyscyplinarnym (Iwański & Plante 2025), niniejszy artykuł zawiera szczegółową analizę filologiczną, która nie była wcześniej dostępna. Badanie רהג (gahar) w połączeniu z egipskimi i mezopotamskimi dowodami porównawczymi sugeruje możliwe alternatywne odczytanie. Gest ten może reprezentować cierpienie psychiczne po traumatycznym doświadczeniu Eliasza związanym z egzekucją setek proroków. Jego postawa wydaje się zgodna z wyrażaniem ostrego stresu lub emocjonalnego wyczerpania, udokumentowanym w kontekście starożytnego Bliskiego Wschodu. Proponowana interpretacja oferuje bardziej spójne powiązanie narracyjne między rozdziałami 18 i 19, łącząc triumf Eliasza na górze Karmel z jego późniejszym załamaniem. Uznanie psychologicznej złożoności postaci biblijnych przyczynia się do bardziej zniuansowanego zrozumienia proroczego wizerunku. Podejście to zachęca uczonych do ponownego rozważenia, czy niektóre gesty fizyczne, które tradycyjnie były uduchowione, mogą również wyrażać głębokie, psychologiczne wymiary ludzkiego doświadczenia.