Healings or Exorcisms? Evil Spirits as Impersonal Powers in the Gospels - Wojciechowski, Michał (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2015)
Uzdrowienie czy egzorcyzm? Złe duchy jako bezosobowe moce w Ewangeliach Streszczenie. Pneuma po grecku oraz ruah po hebrajsku należy rozumieć bezosobowo: jako „wiatr, niewidzialna siła”. Daimonia to nieokreślone siły półboskie, czasami personifikowane (Jk 2, 19). Te złe moce nie są nigdy identyczne z szatanem, a tylko niektórzy przeciwnicy Jezusa uważali je za wysłańców szatana. „Nieczysty” znaczy „nieświęty, należący do sfery świeckiej i ziemskiej”. „Złe” znaczy „złośliwe”. Tym samym Ewangelie zakładają, że tak zwane opętanie to szalone zachowanie o nieznanych przyczynach; z naszego punktu widzenia mogą one być medyczne, moralne i szatańskie. Autorzy Ewangelii i sam Jezus naśladowali popularne sposoby mówienia bez osądzania ich. Jednakże na poziomie literackim opisy takich przypadków w Ewangeliach są podobne do innych opisów uzdrowień i nie powinny być od nich oddzielane. Nie są zbyt podobne do apokryficznych opisów egzorcyzmów. Nawet jeśli Jezus bywał postrzegany jako egzorcysta, Ewangelie tak naprawdę nie popierają takiej opinii.