The tekhne of Married Life in Michel Foucault’s Reading of St. John Chrysostom - Peretó Rivas, Rubén (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2025)
Niniejszy artykuł zajmuje się badaniem przez Michela Foucaulta nauk św. Jana Chryzostoma na temat małżeństwa, przedstawionych w Wyznaniu ciała, ostatnim tomie jego Historii seksualności. Foucault podkreśla włączenie zasad monastycznych do życia małżeńskiego jako formy praktyki duchowej. Foucault opisuje małżeństwo jako mniejszą, ale znaczącą tekhne lub sztukę życia, skoncentrowaną na moralnym i duchowym wzbogaceniu, a nie wyłącznie na prokreacji. Innowacyjne podejście Chryzostoma integrowało zasady takie jak naturalna nierówność, obowiązek męża do nauczania, nierozerwalność małżeństwa i znaczenie więzi emocjonalnej, określając małżeństwo jako „mały Kościół”. Jednak nawet jeśli odczytanie Foucaulta ma niezaprzeczalne zalety pod względem nowości doktryny nauczanej przez Chryzostoma, konieczne jest również wskazanie ograniczeń, na jakie napotyka ta lektura, o charakterze zasadniczo metodologicznym, które należy wziąć pod uwagę przy ocenie jego pracy.