Biblical Argumentation in a Synodal Sermon Expergiscimini hodie anime devote by Johannes Marienwerder - Karczewski, Marek (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2024)
Argumentacja biblijna w kazaniu synodalnym Expergiscimini hodie anime devote Jana z Kwidzyna Jan z Kwidzyna (vel Johannes Marienwerder) jest możliwym autorem późnośredniowiecznej mowy synodalnej Expergiscimini hodie anime devote. Została ona wygłoszona w Pradze po roku 1384. W artykule poddano analizie liczne teksty biblijne (ponad osiemdziesiąt) przywołane w treści kazania. Podjęto próbę określenia głównych cech hermeneutyki tekstów biblijnych. Motyw przewodni stanowi werset z Iz 51. Sprawiedliwy ginie, ale nikt się tym nie przejmuje. Mowa posiada rozbudowaną strukturę wewnętrzną. Jednocześnie należy ją interpretować w relacji do tzw. nowej teologii devotio moderna.