Retoryczna inwencja argumentu w Liście Judy 5-10 - Muszytowska, Dorota (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2024)
Niniejszy artykuł ma na celu wykazanie retorycznego statusu sprawy oraz inwencji stojącej za jednym z dowodów (ww. 5-10) w argumentacji perswazyjnej Listu Judy. Specyficzna logiczna konstrukcja tego dowodu sugeruje skomplikowany status podjętej przez autora kwestii. Analiza struktury retorycznej tego dowodu oraz ocena jego głównych cech perswazyjnych prowadzą do wniosków wskazujących na cel tego dowodzenia – przygotowanie odbiorców do dokonania właściwego wyboru, pouczenia czym jest bezbożność i jak się przejawia oraz wyjaśniają złożony stan sprawy (domniemanie, definicja, ocena wartości).