La beauté du Christ dans sa condition humiliée selon saint Thomas d’Aquin: Lecture croisée du psaume 44 et du chapitre 53 d’Isaïe - Perrin, David (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2024)
W tym artykule przeanalizujemy sposób, w jaki św. Tomasz godzi dwa wersety Pisma Świętego o Chrystusie, które na pierwszy rzut oka wydają się sobie zaprzeczać. Pierwszy mistycznie potwierdza, że "jesteś sprawiedliwszy niż synowie ludzcy" (Ps 44:3), a drugi, że "nie ma On kształtu ani piękności" (Iz 53:2). Porównanie tych komentarzy ujawni oryginalną lekturę kenotyczną, zarówno podobną, jak i różniącą się od tych opracowanych w XX wieku.