Lawrence Dewan and Stephen Brock: about the Real Distinction between Form and Esse - Irizar, Liliana; Rodríguez Carvajal, Cristian (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2024)
Lawrence Dewan i Stephen Brock: o rzeczywistej różnicy między formą a esse Głównym celem niniejszego artykułu jest odniesienie się do dobrze znanej w myśli św. Tomasza z Akwinu kwestii realnego rozróżnienia między formą a esse w rzeczach sprawczych. Aby to osiągnąć, przedstawiamy podejścia do tego tematu zaproponowane przez Lawrence’a Dewana z jednej strony i Stephena Brocka z drugiej. Pierwszym krokiem jest ponowne podkreślenie dyskusji o. Dewana na temat formy jako przyczyny bytu, którą to przesłankę podziela profesor Brock. Drugi polega na pokazaniu, w jaki sposób o. Dewan i Brock wychodzą z różnych perspektyw, aby oprzeć swoje argumenty na tym rozróżnieniu. W związku z tym artykuł został podzielony na dwie części, po jednej dla każdego z powyższych punktów. W rezultacie mamy nadzieję wyjaśnić rzeczywiste rozróżnienie Akwinaty między formą a esse w rzeczach sprawczych, dzięki światłemu wkładowi tych wybitnych tomistów.