"Principium Omnis Creaturae": Egzemplaryzm Słowa Bożego w "Super Epistolam ad Colossenses Lectura" Tomasza z Akwinu - Parente, Matteo (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2024)
Na skrzyżowaniu złożonej struktury neoplatońskich i perypatetyckich wpływów, w Super Epistolam ad Colossenses Lectura Tomasza z Akwinu, średniowieczna doktryna idei boskich jawi się historykowi jako kluczowy element w teologicznej definicji wewnątrztrynitarnej relacji między Ojcem a Synem oraz zależności stworzeń od Boskiej Mądrości. Artykuł ma na celu zarysowanie, w jaki sposób krytyka wielu stanowisk platońskich, łącząca się z odzyskaniem aksjomatów Prokliusza ujętych w ramach kreacjonizmu, dostarcza Akwinacie modelu wyjaśniającego, który pozwala opisać w kategoriach semantycznych nie tylko pojęcie Boskiego Słowa, lecz także związek przyczynowy między stworzeniami a ich stwórcą.