W poszukiwaniu biblijnego Gilgal - Pikor, Wojciech (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2024)
Artykuł stanowi krytyczną recenzję monografii Dariusza Dziadosza Gilgal. Biblia – Archeologia – Teologia. Studium historyczno-krytyczne deuteronomi(sty)cznych tradycji o podboju Kanaanu. Celem monografii Dziadosza o Gilgal jest analiza historyczno-krytyczna deuteronomicznych i deuteronomistycznych tradycji o podboju Kannanu, w którym kluczową rolę odegrało Gilgal leżące blisko Jerycha. Badania Dziadosza mają charakter interdyscyplinarny. Analizuje on dane etnograficzne, topograficzne i archeologiczne o Gilgal, zaś w analizie tekstów biblijnych łączy podejście synchroniczne z diachronicznym. To pierwsze w literaturze polskiej tak kompletne i całościowe studium historii Gilgal w okresie przedmonarchicznym. Stanowi ono zachętę do kontynuowania badań nad biblijnym Gilgal w drugiej części historii deuteronomistycznej (1 Sm – 2 Krl) oraz w księgach prorockich.