Benedykta XVI teologia natchnienia biblijnego - Zatwardnicki, Sławomir (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2023)
Benedykt XVI wzywał do pogłębienia rozumienia natchnienia i jego dynamiki. Choć sam nie stworzył traktatu o natchnieniu, jego teologiczne refleksje mogą stanowić przyczynek do doktryny natchnienia. W artykule podjęto najważniejsze wątki, na które w wypowiedziach dotyczących natchnienia zwrócił uwagę Joseph Ratzinger. Rozpoczęto od ukazania twórczego dialogu bawarskiego teologa z myślą św. Bonawentury. Uwypuklona została przede wszystkim idea relacji objawienia do Pisma Świętego jako świadectwa objawienia. Następnie podjęto trzy podstawowe kategorie, które zdaniem Ratzingera winny określać teologiczną refleksję nad natchnieniem: osobę, Lud Boży, którego autor natchniony był częścią i który jest prowadzony przez Boga, oraz historię. W zakończeniu dokonano krytycznego podsumowania i wypunktowano kwestie domagające się rozwinięcia.